The Running Wall

PROJECT OVERVIEW

Title: The Running Wall
Photo Credit: Aaron Lee Benson
Lead Artist(s):

Description:

Aaron Lee Benson’s Running Wall is a temporary site-specific functional sculpture for King Plaza in downtown Palo Alto. Constructed of two by fours, Running Wall begins with a bench connected to a rippling low wall that serpentines between the trees and culminates in a circular sculptural element at the other end of the installation. The concept for the artwork was conceived by the artist after hearing feedback from the Public Art Master Plan outreach efforts about the community’s strong desire for more functional art and more site-specific work. Benson and staff focused on a way to bridge the plaza hardscape and the formal alley of trees with a strong sculptural piece that would break the strict geometry of the plaza. At the conclusion of the six-month installation, all wood will be donated the Art Department at Stanford University.

PROJECT LOCATION

Municipal Building/Site
Plaza
Public Space
The artwork is located in King Plaza in front of Palo Alto City Hall.
King Plaza, Palo Alto
250 Hamilton Avenue
Palo Alto, CA 94301
United States

click the map to enlarge
PROJECT TEAM

City of Palo Alto Public Art Program
City of Palo Alto Public Art Program
City of Palo Alto Public Art Program
PROJECT DETAILS

Temporary
10,000
under $50K
Public
Sculpture, Site integrated architectural work
Wood
2016
2017